Kattenziekte

Kattenziekte (Feline Panleucopenie)

Kattenziekte (ofwel feline panleucopenie) is de meest dodelijke virusziekte bij de kat en heeft een dramatisch snel en wreed verloop. Het wordt veroorzaakt door een Parvovirus. Dit is echter een andere Parvovirus dan die we kennen bij de hond. Het virus stamt echter wel af van het honden Parvovirus. Het is een ernstig virus omdat het hele populaties katten kan uitroeien en lang kan overleven in de omgeving.

Kittenenting
Pasgeboren kittens worden beschermd door antistoffen, die in de moedermelk worden uitgescheiden. De kwaliteit van deze bescherming is afhankelijk van de hoeveelheid moedermelk die de kittens drinken.

Een kitten moet twee maal het kattenziekte vaccin krijgen, meestal worden deze gegeven op de leeftijd van 9 en 12 weken of op 12 en 15 weken. Op de leeftijd van 1 jaar wordt de kat nogmaals tegen kattenziekte gevaccineerd. Vanaf dan beschermt de vaccinatie tegen kattenziekte 3 jaar lang. De vaccinatie moet vervolgens elke 3 jaar herhaald worden.


Hoe raakt een kat met kattenziekte besmet?
De kat kan via de neus (inademing) of het maagdarmkanaal (ingestie) geïnfecteerd worden. Het virus zit in alle uitscheidingsproducten van de kat (speeksel, braaksel, traanvocht, ontlasting). Ook kan de kat besmet worden door indirect contact. Dit gebeurt bijvoorbeeld doordat de kat in contact komt met besmette voorwerpen, zoals voerbakjes, transportmandje, vloer, schoenen, kattenbak en kleding. Maar ook bijvoorbeeld kattenvlooien kunnen het virus overbrengen. Het probleem is dat het virus lang in de omgeving aanwezig kan blijven, resistent is tegen de meeste desinfectiemiddelen en na een jaar zelfs nog tot besmetting kan leiden.


Wat zijn de symptomen van kattenziekte?
Braken, diarree en hoge koorts zijn de eerste verschijnselen. Het virus beschadigt de darmen zodanig dat het lichaam geen voedingsstoffen en vocht meer kan opnemen, zodat het dier ernstig uitdroogt en uiteindelijk overlijdt. Zelfs met intensieve behandeling door de dierenarts is de overlevingskans zeer laag.


Hoe wordt kattenziekte gediagnosticeerd?
Met bloedonderzoek kan de dierenarts een daling van alle witte- en rode bloedcellen en bloedplaatsjes waarnemen, een zogenaamde panleukopenie.
Soms kan een positieve parvo snel test (van de ontlasting) al een eerste verdenking van kattenziekte geven.
De diagnose kattenziekte kan met zekerheid gesteld worden door bloed of ontlasting te laten onderzoeken in het laboratorium.


Wat is de behandeling van een kat met kattenziekte?
Een kat met kattenziekte moet zeer intensief in een quarantaine behandeld worden. De kat moet aan het intraveneus infuus, soms is zelfs bloedtransfusie nodig. Ook zijn er veel ondersteunende medicijnen nodig om het braken te onderdrukken en de bloederige diarree te behandelen.

Zeker 90% van de katten overleeft de ziekte helaas niet. Als de kat het wel overleeft kan hij drager blijven van het virus en het uitscheiden in de omgeving en hiermee andere katten besmetten.


Kan kattenziekte voorkomen worden?
Vaccinatie is een adequate manier om katten tegen kattenziekte te beschermen. Kittens worden op een leeftijd van 9 en 12 weken of op 12 3n 15 weken ingeënt en deze vaccinatie wordt herhaald op 1 jaar leeftijd. Hierna is het advies om katten om de drie jaar te vaccineren tegen kattenziekte. Na inenting tegen kattenziekte ontstaat een goede en langdurige bescherming.